Heeft u een vakantie geboekt? Heerlijk! Een goede voorbereiding is het halve werk. Medicatie valt waarschijnlijk niet onder de voorpret, maar het is wel belangrijk om op de volgende punten te letten.
Medicatieverklaring
Sommige medicijnen vallen onder de zogenaamde Opiumwet. Deze wet bestaat uit 2 lijsten met daarop stoffen waar zorgvuldig mee omgesprongen moet worden, waaronder sommige ADHD-, slaap- en pijnmedicatie. Op Lijst I staan zware pijnstillers en Ritalin, en op Lijst II staan slaap- en kalmeringsmiddelen.
Controleer voor vertrek of uw medicijnen op één van de lijsten voorkomen. Om medicatie die voorkomt in de Opiumwet mee te nemen op reis, heeft u een ondertekende verklaring nodig. Alle informatie over medicatie meenemen op reis kunt u vinden op de website van het CAK, het Centraal Administratie Kantoor in Den Haag.
Afhankelijk van uw bestemming, dient u een Schengenverklaring of een Engelstalige verklaring in te vullen. U mag de benodigde medicatieverklaring zelf thuis invullen, uitprinten en naar de huisarts brengen. De huisarts stempelt en ondertekent de verklaring. U dient het ondertekende exemplaar daarna naar het CAK te sturen. Doe dit bij voorkeur 4 weken voor de vertrekdatum. Let op: zonder stempel van het CAK is de verklaring niet geldig. Voor het Schengengebied, Aruba en Curaçao kunt de verklaringen tegenwoordig ook digitaal opsturen.
Medicatie-overzicht
Wanneer u medicijnen gebruikt, is het verstandig om bij de apotheek een medicatie-overzicht te vragen. We hopen natuurlijk van harte dat u het document niet nodig heeft, maar mocht u in het buitenland onverhoopt een arts moeten bezoeken, dan is het belangrijk voor hem of haar om te weten welke medicatie u gebruikt en in welke dosering. Haal het overzicht tijdig op.
Medicatievoorraad
Wanneer u medicatie op recept gebruikt, controleer ruim voor vertrek of u op vakantie uitkomt met uw huidige voorraad. Zo niet, dan kunt u eerder dan gebruikelijk een herhaalrecept aanvragen, waarbij u vermeldt dat u op vakantie gaat.
Reisvaccinaties
Voert de voorgenomen trip u écht ver van huis en heeft u vaccinaties nodig? Dan kunt u hier per land opzoeken welke vaccinaties verplicht en welke vaccinaties aangeraden worden. Let op: de assistentes van dokter van Gent zetten uiteraard de gangbare reisvaccinaties zoals DTP, hepatitis A en B en rabiës. Voor de echt specialistische reisvaccinaties, denk aan gele koorts, kunt u terecht bij de GGD of commerciële klinieken. Ook kunnen we u doorverwijzen naar de vaccinatiepoli van het LUMC. In de omgeving zijn er ook verschillende praktijken die naast huisarts ook travel doctor zijn, neem bijvoorbeeld Vinkeveld Reisadvies in Noordwijk.
Malaria
Wie naar een verre, warme bestemming gaat waar malaria voorkomt, doet er goed aan zich in te lezen. Hier kunt u vinden wat malaria is, hoe u het op zou kunnen lopen, hoe u besmetting kunt voorkomen en wat u kunt doen wanneer u gestoken bent door een mogelijke malariamug. Qua medicatie zijn er verschillende opties. Wanneer u ervoor kiest om malariapillen mee te nemen op reis, vraag dan tijdig een recept aan bij de praktijk. De pillen zijn namelijk niet altijd standaard op voorraad bij de apotheek en moeten dus veelal besteld worden.
©2024 Huisartsenpraktijk van Gent Privacyverklaring
Webontwikkeling: 2nd Chapter